Vårt arbeid
Mor til mor
Marengardens Fredsbyggende Stiftelse tror på den sterke iboende Urkraften i moderskapet.
Vi ønsker å utvikle en metodikk for hvordan forsoning gjennom en økosentrert mor til mor-tilnærming kan bidra til å bekjempe ekstremisme og fremmedhat. Gjennom møter mellom Irene, og mødrene til jihadistene som tok livet av hennes datter, ønsker vi å utvikle en metodikk for å skape dialog mellom mødre og foreldre på tvers av kultur og religion og på ulike sider av en konflikt.
I løpet av 2023 vil Irene for første gang reise ned til Marokko og møte de marokkanske mødrene. Vi anser urkraften i morskapet og naturen som et viktig verktøy til dialog. Denne type menneskemøter kan gjøre det lettere å oppnå forståelse. Målsetningen er å skape en motkraft til ekstremisme gjennom myndiggjøring, legedom og forsoning på tvers av kulturer og konflikter.
Naturen som ramme for forsoning og legedom
I arbeidet til Marengardens Fredsbyggende Stiftelse er naturen en viktig ramme. I en oppgave Maren Ueland skrev på studiet i friluftsliv, min Økosofi X, skrev hun dette:
«Noe av det viktigste for meg er at jeg kan føle meg hjemme i naturen, som en del av naturen, og samtidig vite at den er ikke bare min, men alle sin. Det er som et gigantisk kollektiv for alle skapninger».
Denne tilnærmingen tar vi med oss inn i arbeidet vi gjør. Vi tror møter med naturen kan fungere både legende og frigjørende for mennesker. Vanskelige tanker og følelser kan få ro, og nye tanker kan vokse fram. Samtidig er ikke naturen noe som bare finnes for mennesker. Naturen har en egenverdi og er et hjem for alle skapninger, ikke bare menneskene.
Tilhørigheten med naturen er en viktig bærebjelke både i mor til mor-prosjektet og i andre prosjekter stiftelsen arbeider med.
Dialog på tvers av kultur og religion
Gjennom en dialogisk og forsonende tilnærming ønsker vi å forebygge rasisme, polarisering og voldelig ekstremisme. Det gjør vi blant annet gjennom å utvikle meningsfulle samarbeidsarenaer og nettverk både nasjonalt og internasjonalt. Vi holder for tiden på å utvikle samarbeid med relevante aktører både i Marokko og internasjonalt som ønsker å jobbe for de samme målene som Marengardens Fredsbyggende Stiftelse. I arbeidet med å bygge opp stiftelsen har Irene aktivt hentet inn fagpersoner som har interesse og kompetanse fra arbeid med dialog og forsoning gjennom ulike fagfelt både nasjonalt og transnasjonalt.
Barnehageprosjektet
Et av prosjektene stiftelsen har jobbet med er å starte opp en barnehage i tråd med stiftelsens prinsipper. Marengardens barnehage skal ivareta barnas behov for omsorg og lek, samt framme læring og danning. Barnehagen skal, gjennom et allsidig og variert innhold, spesielt vektlegge det økologiske samspillet mellom menneske og natur. Mellommenneskelig forståelse og respekt for alt liv skal gjennomsyre barnehagens etiske fundament og være tilpasset det enkelte barnet.
Bærekraft, resirkulering og gjenbruk vil prege barnehagens hverdag. Barnehagens grunnsyn; at vi alle er del av en større økologisk og menneskelig helhet, vil stå sentralt i det pedagogiske arbeidet.
Stiftelsen jobber for tiden med å utvikle en pedagogikk som kan ligge til grunn for senere oppstart av en slik barnehage.

Støtt stiftelsen og vårt arbeid
Vipps: 587742
Internasjonalt Bankkonto: 3290.60.40351 Bank: Jæren Sparebank IBAN: NO5432906040351 BIC-kode: KLEPNO21XXX